Marknadshyror kan fungera!

December 20, 2018

This blog post is in Swedish - you have been warned. Några rader om marknadshyror och varför det inte behöver vara så farligt som det ibland målas upp i Svensk media.

Schweiz har marknadshyror. För att inte hyrorna skall skena bortom kontroll kräver staten (bund - dvs, federala regeringen) att det alltid skall finnas ett överbestånd av bostäder i förhållande till behovet. Endast (mig veterligen) två områden är undantagna från detta, Basel Stadt och Geneve. Helt enkelt för att det inte finns någon mer mark att bygga på - utan att riva gammalt.

När det byggs nytt byggs det främst Hyresrätter. Bostadsrätter - eller Ägarlägenheter - byggs förvisso men inte alls i lika stor utsträckning.

För att stimulera byggandet så krävs att den som vill bygga kommersiella fastigheter även måste bygga bostäder. Dvs, det är inte möjligt att bara bygga kontorsbyggnader och liknande. Detta villkoras vid försäljning av mark och hur den ska upplåtas.

T.ex, vill ett byggbolag bygga nya stora kontorslokaler i en stad kan kommunen kräva att det också ska byggas en viss mängd bostadshus.

På så sätt hålls byggtakten av bostadshus uppe. Det tillsammans med kravet på överbestånd i förhållande till invånarantal innebär fler saker.

  • Det finns alltid tillgång på lägenheter
  • Standarden på lägenheter är god (hög/mycket hög)
  • Priser hålls nere

Även om priserna drivs upp i innerstäderna så sjunker priserna utanför städerna. Detta har faktiskt rätt många fördelar. Jag kan välja vad jag vill prioritera - betala mycket för centralt boende eller mindre men lite längre bort. Helt enkelt, mina pengar mina beslut.

En annan fördel, som jag tycker det talas mindre om är att marknadshyror stimulerar långsiktigt ägande. Det finns en tydlig lönsamhet i att sköta och driva fastigheter om hyrorna kan sättas fritt. Fastighetsspekulation är inte speciellt utbredd.

Således, marknadshyror behöver inte innebära “laissez faire” policy. En fri marknad innebär inte en oreglerad marknad. Det går att hitta styrmekanismer som fungerar utan att priserna skenar (London, New York, Tokyo, etc..).

Schweiz har i princip inga “kommunala” bostadsbolag. Det finns i princip inte heller några hemlösa. Kan vara värt att ha i åtanke.


Profile picture

Written by Fredrik Kling. I live and work in Switzerland. Follow me Twitter